Sjekk restferien din. Kanskje har du dager igjen som kan brukes til en deilig vinterferie neste år? Illustrasjonsfoto: Terje Bergersen

Hvor mye ferie kan jeg overføre til neste år?

Arbeidsgiver og arbeidstaker kan inngå skriftlig avtale om overføring av feriedager, men ferieloven setter noen begrensninger.

Overføring av ferie til neste år

Hvor mye av ferien som ikke er avviklet kan avtales overført til neste år?

Arbeidsgiver og arbeidstaker har anledning til skriftlig å inngå avtale om overføring av ferie, men det foreligger noen begrensninger. Etter ferieloven kan det inngås avtale om overføring av inntil 12 virkedager ferie til neste år. Lørdag regnes som virkedag, og derfor utgjør dette to uker. Mest vanlig er fem dagers uke (grunnet lørdagsfri), og derfor vil overføring etter ferieloven være 10 arbeidsdager.

I tillegg kan de fire ekstra tariffestede feriedagene overføres. Med andre ord: Er du omfattet av en av Negotias tariffavtaler kan det dermed totalt avtales overføring av 14 virkedager ferie til neste ferieår – 10 virkedager etter ferieloven (ved 5 dagers arbeidsuke) og 4 virkedager etter tariffavtalen.

Hvis du har feriedager til gode ved årets slutt, som ikke er avtalt overført, er det likevel ikke slik at denne ferien faller bort. All lovfestet ferie som ikke er avviklet ved utløpet av ferieåret skal automatisk overføres til neste år.

Kan feriedager utbetales?

Etter ferieloven skal ferien tas ut i fritid, ikke i penger. Det er med andre ord ikke lov å stryke lovbestemte feriedager og erstatte disse med lønn. Feriedager skal avvikles, eventuelt overføres til neste kalenderår.

Unntaket er den tariffestede ferien på fire dager som ikke er regulert etter ferielovens bestemmelser. Denne kan eventuelt erstattes med lønn hvis arbeidsgiver og arbeidstaker er enige om dette.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker