FAGAKTUELT

Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Sommarferien er rett rundt hjørnet, og for dei fleste arbeidstakarar betyr det utbetaling av feriepengar. Før du legg ut på tur kan det vere lurt at du har satt deg inn i kva du har å rutte med i ferien. Kva er eigentleg feriepengar, og kor mykje har du krav på?

Illustrasjonsfoto: AdobeStock

De fleste av oss reiser i jobben fra tid til annen, for eksempel til og fra kunder eller i forbindelse med kurs og andre arrangementer. Skal tiden du bruker på arbeidsreiser anses som arbeidstid? Og har du krav på kompensasjon for reisetiden?

Illustrasjonsfoto: AdobeStock

Det er mange seiglivete myter om hva tariffavtaler er og innebærer; blant annet at du kan bli satt ned i lønn. Vi rydder opp i fem vanlige misoppfatninger.

Illustrasjonsfoto: Terje Bergersen

Er du klar over at fagforeningskontingenten er fradragsberettiget i skattemeldingen? For 2023 er fradraget på inntil 7700 kroner, og for 2024 øker det til 8000.

Foto: Mostphotos

Har du fått ny jobb eller har arbeidsoppgavene dine endret seg? Her får du informasjon om viktige punkter som må være med i arbeidsavtalen, samt informasjon om endring i arbeidsforholdet. 

Sjekk restferien din. Kanskje har du dager igjen som kan brukes til en deilig vinterferie neste år? Illustrasjonsfoto: Terje Bergersen

Arbeidsgiver og arbeidstaker kan inngå skriftlig avtale om overføring av feriedager, men ferieloven setter noen begrensninger.

Vervet som tillitsvalgt for en medlemsgruppe gir deg bred kunnskap og erfaring som er verdifull både for fellesskapet og din egen utvikling. Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Er du nysgjerrig på vervet som tillitsvalgt? Og kunne tenke deg å være tillitsvalgt selv?

Streikende Negotia-medlemmer ved Felleskjøpet Agris avdeling i Drammen våren 2023. Arkivfoto: Terje Bergersen

I situasjoner hvor det er fare for streik vil bedrifter ofte sende ut et betinget permitteringsvarsel til sine ansatte. Hva innebærer et slikt varsel? Og hvordan skal du som ikke-streikende opptre på arbeidsplassen dersom kollegaene dine streiker?

Har du nettopp fått ny jobb? Gratulerer! Det er lurt å ta en gjennomgang av forsikringene dine nå – her får du tips til hva du bør se etter. 

Spennende og litt skummelt. Rett til fri med lønn når barna skal begynne på skolen eller i barnehage, er hjemlet i tariffavtalene. Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Sommerferien er snart et tilbakelagt kapittel, og det nærmer seg tid for skolestart og tilvenning i barnehage. Her har du en oversikt over tariffrettigheter foreldre har i denne sammenhengen.

Illustrasjonsfoto: AdobeStock

Hvis du blir syk når du skulle hatt ferie, kan du ha rett til å få ferien utsatt. Her får du en kort oppsummering av reglene.

Kjenner du dine rettigheter og hva du har krav på? Her har vi samlet de viktigste lovene og reglene knyttet til ferie og feriepenger.

«Sluttpakke» er dagligtale for en avtale der en arbeidstaker og en arbeidsgiver blir enige om at arbeidsforholdet skal opphøre i bytte mot at arbeidstaker mottar et vederlag. 

Sammen om kompetanseløft for kunstig intelligens. Fra venstre: Monica A. Paulsen, forbundsleder i Negotia; Trond Markussen, president i NITO; Vigdis Mathisen, forbundsleder i Finansforbundet og Dragana Trifunovic, leder strategi og organisasjonsutvikling i Digital Norway. Foto: Digital Norway

Tre arbeidstakerorganisasjoner og Digital Norway har nå klar et rykende ferskt opplegg med folkeopplysning for bruk og håndtering av kunstig intelligens på norske arbeidsplasser.

Illustrasjon: AdobeStock

Varsling i arbeidslivet innebærer at en arbeidstaker sier ifra om kritikkverdige forhold på egen arbeidsplass. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på hvilke regler som gjelder.

Foto: NTB for YS-pensjon

Livet består av valg. Du velger utdannelse og jobb, hvor du vil bo, og hvilke fritidsinteresser du vil dyrke. Vi er egentlig ganske flinke til å velge – i alle fall de tingene som ligger i den umiddelbare fremtiden vår. 

Illustrasjon: AdobeStock

Sist man undersøkte omfanget av seksuell trakassering på arbeidsplassen, var i 2019. Da svarte en av 20 ansatte at de har blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet én gang i måneden eller oftere. Over tre ganger så mange kvinner som menn opplevde slik uønsket oppmerksomhet. Unge arbeidstakere, nyansatte og midlertidig ansatte er også mer utsatt.

Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Som tillitsvalgt har du myndighet til å inngå avtaler om arbeidstiden på vegne av dine medlemmer. Dette innebærer også et ansvar. Her er noen praktiske tips angående utvidet overtid og fleksitid eller gjennomsnittsberegning av arbeidstiden.

Foto: Mostphotos

En pensjon skal sikre arbeidstakers inntekt etter at arbeidskarrièren er over

Har dere fleksitid eller ønsker dere å få fleksitid i bedriften? Denne artikkelen gir deg som er tillitsvalgt tips og råd om utforming av slike avtaler på arbeidsplassen. Vi tar for oss både innføring av fleksitid fra grunnen av og reforhandling av en allerede eksisterende ordning.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker