15. september 2022
Rundt 100 tillitsvalgte er samlet på Gardermoen til Negotiakonferansen torsdag og fredag denne uka. Programmet har overskriften "kunsten å overleve i et digitalt arbeidsliv.
Tekst og foto: Terje Bergersen
Forbundsleder Monica A. Paulsen åpnet ballet, og understreket at Negotia må være rigget for å møte den nye teknologiske hverdagen på veien inn i det stadig mer digitale arbeidslivet.
- Teknologisk innovasjon har alltid vært en del av arbeidslivet. Det som er nytt, er at endringene skjer i et helt annet tempo enn før. Folk må lære seg mange nye ferdigheter i løpet av karrieren, bare for å holde følge. Digitalisering endrer til og med hvor og hvordan vi jobber, på helt grunnleggende måter, sa Negotia-lederen.
Hun poengterte at det er vanskelig for arbeidsgivere og myndigheter å se konsekvensene av utviklingen på lang sikt, og at reguleringen stort sett henger etter teknologien.
- Vi ser med bekymring at konsekvensene ikke tas på alvor alle steder. Det er enda mer krevende for arbeidstakerne og de tillitsvalgte å forstå hvordan ny teknologi påvirker dem, og ikke minst hvilke muligheter og rettigheter man har. Derfor må fagforeningene snakke om dette. Vi må være i forkant, og utruste dere med de rette verktøyene til å forstå og ta tak i utfordringene og mulighetene som kommer med ny teknologi, poengterte Negotia-lederen overfor de tillitsvalgte i salen.
Første foredragsholder på podiet var Hilde Nagell, rådgiver i Tankesmien Agenda og forfatter av boka Digital revolusjon. Kjernen i innlegget hennes var spørsmålet om hvordan data skal reguleres og deles, enten det er snakk om design av offentlige digitale tjenester, eller systemer som påvirker arbeidsdagen til folk.
- Generelt blir digitalisering altfor ofte redusert til et spørsmål om effektivisering. Men det er et minst like viktig anliggende å rette fokuset mot hvordan vi jobber. En feil som ofte gjøres når ny teknologi skal innføres, er at man ikke dukker tilstrekkelig ned i den kunnskapen som ligger i folks hoder og hender. Digitale løsninger skal bidra til å løse problemer, og det er mennesker som skal bruke dem.
- God tjenestedesign og brukervennlighet er også viktig for å forhindre at digitalisering skaper skiller i samfunnet – mellom de som behersker og de som ikke behersker, sa Nagell.
Neste innlegg var ved lege, forfatter og IT-entreprenør Imran Rashid. Han rettet oppmerksomheten mot digital sunnhet i arbeidsliv og hverdag. Dagens teknologi gjør at vi distraheres mer enn før, og det er ifølge Rashid viktig å beholde humaniteten, tilstedeværelsen og fellesskapet oppi all den teknologiske utviklingen.
- For at vi mennesker skal prestere og være produktive, er vi avhengig av å oppleve trygghet. Men man kan ikke tvinges til å være trygg. Mange mennesker blir faktisk syke av digitalisering, når det handler mest om målbarhet og kontroll, sa Imran Rashid og tilføyde:
- Det er de nære og dype relasjonene som gjør oss trygge. Vi må flytte tankegangen fra digitalisering til humanisering, fra målbarhet til oppmerksomhet og fra arbeidsmarkeder til arbeidsfellesskap.
I tillegg til Hilde Nagell og Imran Rashids innlegg, byr Negotiakonferansen på temaene samarbeid på arbeidsplassen, skråblikk på utviklingen av oppsigelsessaker, likelønnskartlegging i bedriftene, paneldebatt og workshop for medlemsvekst.
Konferansen strømmes, og det er åpen tilgang for alle som ønsker å få med seg programmet uten å være fysisk til stede.
Følg Negotiakonferansen digitalt