7. oktober 2020
Positivt for de som eier og driver virksomhet – men på kompetanse er det kun utredninger.
Med mye penger til rådighet bidrar regjeringen i sitt statsbudsjett til viktige grep for bærekraftig industri i Norge. Imidlertid savnes det sterkere grep for å unngå grensehandel og en satsing på kompetanse for oss som gjør jobben i bedriftene.
Noen av de viktige grepene regjeringen foreslår overfor næringslivet:
I Negotia er vi også godt fornøyd med at kontrollen med matkjedene nå forsterkes med et Dagligvaretilsyn som nå bli etablert i 2021.
Negotia mener at avgiftskutt på drikkevarer som enten har lavt sukkerinnhold, eller kun er tilsatt kunstig søtningsstoff, er et steg i riktig retning. Men sukkeravgiften bør i sin helhet fjernes. Avgift vi har på matvarer bør tilpasses det som våre naboland har. Vi bør ikke ha vesentlig høyere avgifter på mat og drikke enn Sverige. Negotia mener reduksjon i sukkeravgift også kan føre til mindre hamstring, som igjen vil redusere forbruket av sukker og dermed bedre folkehelsen.
Stortinget ba i vår om at regjeringen skulle utrede og komme med forslag om Kompetansefunn som en finansiering for de som trenger digital kompetanseheving i bedriftene. Svaret som gis er ikke et forslag, men kun at regjeringen har tenkt å utrede dette. Det er ikke godt nok. Vi forventer at arbeidet med dette prioriteres av regjeringen, særlig fordi omstillingstakten i norsk arbeidsliv er høy.
Det er alt annet enn en normalsituasjon for norsk nærings- og arbeidsliv. Det er derfor riktig og nødvendig å videreføre krisepakken for de som nå er særlig utsatt. Disse kan ha utfordringer med å komme inn i arbeidslivet og trenger kompetanseheving. Dette handler om å videreføre Utdanningsløftet som kom i krisepakken 29. mai 2020, og ble utformet i tett samarbeid med partene i arbeidslivet.
Regjeringen foreslår en del nødvendige tiltak i statsbudsjettet for 2021, som gjerne kan forsterkes. Vi vil særlig trekke fram: