25. mars 2021
Tidligere i måneden ble det kjent at Hydro selger valseverk-divisjonen til et amerikansk spesialfond for 14,2 milliarder kroner. Negotia og de øvrige fagorganisasjonene er bekymret for langsiktigheten i selskapet.
- Staten eier 34,3 prosent av Hydro, og den statlige eierandelen forplikter. Det er nå vi legger grunnlaget for det næringslivet som skal være bærekraftig inn i det grønne skiftet. For å lykkes med den omstillingen er vi helt avhengig av å sikre og bygge videre på de framtidsrettete kompetanse- og industrimiljøene vi allerede har her i Norge.
- Det er neppe realistisk at regjeringen kan reversere dette salget, men vi forventer at staten som stor eier i Hydro bidrar til langsiktighet og trygghet, sier Negotias forbundsleder Monica A. Paulsen.
Valseverkene er divisjonen der aluminiumsblokker valses ut til plater som benyttes videre i forskjellig industrivirksomhet, blant annet til drikkebokser, folie, bilkomponenter og diverse tekniske produkter. Enheten som selges består av sju produksjonsanlegg og 5.000 ansatte, inkludert flere anlegg i Tyskland og to valseverk i Holmestrand og på Karmøy med rundt 650 ansatte.
Onsdag 24. mars hadde Negotia og seks andre fagforbund som organiserer ansatte i Hydro, møte om situasjonen med Frps stortingsrepresentanter Bård Hoksrud, Åshild Bruun-Gundersen og Tor-André Johnsen.
- Selv om reversering av salget må anses som en tapt sak, er det viktig å påvirke via de kanalene vi kan. Frp er en del av opposisjonen på Stortinget, og representantene vi var i møte med deler vår bekymring, slik vi oppfattet det.
Negotia-lederen peker på godt partssamarbeid med involvering av de ansatte i bedriftenes beslutningsprosesser, som avgjørende for utviklingen.
- Vi må være våkne og sørge for at eierskapsstrukturer – både i Hydro og andre deler av industrien – ikke er til hinder for langsiktighet, trygghet og en bærekraftig grønn utvikling. En nøkkel i denne sammenhengen er godt partssamarbeid hvor tillitsvalgte er involvert i beslutningsprosessene, sier Monica A. Paulsen.