23. januar 2020
En samlet norsk fagbevegelse sier nei til EU-kommisjonens forslag om europeisk minstelønn. Negotias Trond Vegard Sæle vil også jobbe imot forslaget i vervet som president for UNI Europa Youth.
22 EU-land har allerede ulike former for lovbestemt minstelønn. Nå vurderer EU-kommisjonen å etablere et juridisk bindende direktiv på europeisk nivå for å innføre en lovbestemt minstelønn – altså en minstelønn fastsatt av politikerne og ikke arbeidslivets parter.
Dette sier både den norske og nordiske fagbevegelsen nei til. Begrunnelsen er at en nasjonalt fastsatt minstelønn vil legge press på lønninger framforhandlet i tariffavtalene mellom partene i arbeidslivet.
- Negotia har hatt et avklart syn på dette spørsmålet i lang tid. Vi har også nedfelt vår holdning til dette i den politiske plattformen vedtatt av landsmøtet. I den norske modellen er lønn et spørsmål som avgjøres gjennom forhandlinger mellom partene. Det er den beste måten å sikre at alle arbeidstakere i Norge har anstendige lønninger som det går an å leve av, sier forbundsleder Monica A. Paulsen.
Paulsen ser at det i enkelte land er hensiktsmessig med nasjonal minstelønn, men at det må være frihet til å bestemme selv.
- I Norge og Norden har vi velfungerende systemer som det vil være svært uheldig å rokke ved. Forslaget om innføring av lovbestemt minstelønn er derfor noe vi vil jobbe imot, sier Negotia-lederen.
Negotia Ung-leder Trond Vegard Sæle, som også er president i internasjonale UNI Europa Youth, har det samme synet. Han er forberedt på å ta diskusjonen på internasjonalt nivå.
- Det er ikke tvil om at vi i Norge og Norden ikke vil være tjent med EU-kommisjonens forslag. Samtidig er dette en diskusjon vi må ta i UNI Europa. Min holdning er at dette må være opp til hvert enkelt land. Vi kan ikke risikere at forhandlingssystemet og levestandarden her hjemme påvirkes negativt av påtvungne EU-løsninger. Det er ikke aktuelt for meg å støtte innføring av obligatorisk minstelønn på europeisk nivå, sier Trond Vegard Sæle.