Streikende Negotia-medlemmer ved Felleskjøpets butikkutsalg i Drammen. Foran, tillitsvalgt Karina Steen. De øvrige, fra venstre: Hallgjerd Seim Paulsen, Hilde Helene Flaten, Sigurd Kongsjord og Tom Erik Thomassen. Foto: Terje Bergersen.

- Vi stiller opp for en viktig sak

Streiken var i gang fra mandag morgen. Blant dem som er på plass med streikevestene på, er Negotia-medlemmene ved Felleskjøpets butikkutsalg i Drammen.

Tekst og foto: Terje Bergersen

Til tross for intens mekling gjennom hele helga, sågar langt på overtid, klarte altså ikke Riksmekleren å bringe YS og LO til enighet med motparten NHO. Konsekvensen er en arbeidskonflikt hvor rundt 25.000 ansatte er ute i streik, 1441 av dem organisert i YS.

Store konsekvenser

I Negotia er butikkansatte medlemmer i Fellskjøpet Agri, omfattet av Handelsoverenskomsten med NHO, tatt ut. Fem av dem ved butikken i Drammen. Tillitsvalgt Karina Steen kan melde om god stemning blant medlemmene på streikens første dag.

- Vi trodde ikke det skulle bli streik, det må jeg si, og ingen synes at dette er morsomt. Men nå er vi i denne situasjonen, og vi stiller opp for en viktig sak.

For Felleskjøpet kommer streiken midt i en svært hektisk periode. I Drammen er det planlagt flere spesialaktiviteter denne uka, så konflikten innebærer betydelige konsekvenser.

- I morgen har vi hestekveld med 80 kunder påmeldt. Dette har særlig en kollega og jeg jobbet med å forberede. Jeg tror det blir gjennomført, men det er klart det blir annerledes enn tenkt. Og så er det planlagt stor vårdag til helga, med grilling og dyr og masse aktivitet. Det er jeg ikke sikker på at kan gjennomføres nå, sier tillitsvalgt Karina Steen.

Ytterligere streikeuttak allerede varslet

Til sammen er drøyt 100 av Negotias medlemmer i Felleskjøpet tatt ut, i butikker spredt fra Bodø i Nord til Halden i Sør. Fredag tas det ut ytterligere 16 medlemmer. I YS tas det da også ut 433 medlemmer i Yrkestrafikkforbundet, i hovedsak innen lager og distribusjon. Det samlete uttaket i YS etter det andre streikeuttaket blir i overkant av 1900 medlemmer.

YS' hovedkrav i oppgjøret er følgende:

  • Økt kjøpekraft.
  • Ansatte skal ha sin andel av verdiskapningen.
  • Lavlønte skal sikres anstendige tillegg.

Negotias forbundsleder, Monica A. Paulsen, er skuffet over at NHO ikke kunne komme YS i møte med et tilstrekkelig godt tilbud.

- Det er meget beklagelig at vi ikke har fått et tilbud som leverer på de kravene vi hadde med oss inn i denne meklingen sier Negotia-lederen.

Negotia-leder Monica A. Paulsen (med rød kåpe) stilte opp hos de streikende medlemmene i Drammen mandag morgen.

Hei, jeg heter Nora. Hva kan jeg hjelpe med?
Personvernerklæring Informasjonskapsler Endre dine samtykker